Krokiety z barszczem

krokiety

Na początku chciałabym ostrzec, że zrobienie barszczu i krokietów według poniższego przepisu zajmuje sporo czasu, około 3 godzin. Dla mnie to stanowczo za długo, ale zapotrzebowanie na krokiety było w moim domu ogromne, więc zakasałam rękawy i zabrałam się do roboty.

BARSZCZ

Składniki:
70 dag łopatki wieprzowej
30 dag boczku wędzonego
4 buraki
3 marchewki
por
korzeń pietruszki
kawałek selera
cebula
3 ząbki czosnku
liść laurowy - 3 sztuki
ziele angielskie - 6 kulek
2 łyżeczki majeranku
1,5 łyżeczki cukru
łyżka octu jabłkowego
sól i pieprz

Przygotowanie:
Mięso umyć. Boczek pokroić  grube plastry. Marchew, pietruszkę, seler, por umyć i obrać. Wszystko razem włożyć do garnka, zalać zimną wodą ( około 4 litrów ), dodać liść laurowy i ziele angielskie, przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu około 2 godzin aż mięso zmięknie ( posłuży ono do zrobienia krokietów ).
Kiedy mięso zmięknie, należy je wyjąć z wywaru, warzywa i boczek również. Umyte, obrane i pokrojone w grubą kostkę buraki wrzucić do wywaru. Cebulę w piórkach i przeciśnięty przez praskę czosnek również. Doprawić wszystko solą, pieprzem, octem i cukrem. Gotować około 30 minut.
Ugotowany barszcz przecedzić przez sito.

KROKIETY
Do przygotowania krokietów z mięsem potrzebna będzie góra naleśników ( 12 sztuk ) oraz farsz mięsny.

NALEŚNIKI

Składniki:
3,5 szklanki mąki
4 żółtka
1 całe jajo
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody gazowanej
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki oleju
szczypta soli
tłuszcz do smażenia ( u mnie olej )

Przygotowanie:
Składniki połączyć ze sobą. Ciasto ma mieć konsystencję tłustej śmietanki. Gdyby było zbyt gęste, rozcieńczyć wodą gazowaną. Ciasto wylewać cienką warstwą na mocno rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smażyć z obu stron na złoto.


FARSZ

Składniki ( pochodzą w większości z wywaru na barszcz ):
70 dag ugotowanej łopatki wieprzowej
30 dag ugotowanego boczku wędzonego
1 ugotowana marchewka
cebula
2 ząbki czosnku
łyżka oleju
sól i pieprz

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oleju. Mięso, boczek i marchew zmielić w malakserze lub w maszynce do mięsa. Połączyć z cebulą, czosnkiem i przyprawami.

Do wykończenia krokietów potrzebne będzie jeszcze:
1 jajo
100 ml mleka
pół szklanki bułki tartej
olej do smażenia

Przygotowanie:
Na każdy naleśnik wyłożyć około 2 łyżki farszu mięsnego i zwinąć krokiety. Obtoczyć je w jajku roztrzepanym z mlekiem i w bułce tartej.
Krokiety smażyć na oleju aż uzyskają złoty kolor.




0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dorota Rosner. Obsługiwane przez usługę Blogger.