Makaron z tuńczykiem i pomidorami

Kolejny szybki obiad. Przychodzę do domu i w pół godziny mam gotowe pyszne, sycące danie. Dla tych, co lubią tuńczyka i włoską kuchnię, idealne.


Składniki:
makaron pełnoziarnisty wstążki ( może być pszenny )
puszka krojonych pomidorów
puszka tuńczyka w kawałkach, w oleju
cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki śmietany 30% opcjonalnie
łyżka oliwy lub oleju
łyżeczka papryki słodkiej
suszona bazylia
sól i pieprz


Przygotowanie:
Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli a następnie odciśniętego z oleju tuńczyka. Smażymy całość około 2 minut. Całą puszkę pomidorów, wraz z zalewą, wylewamy na patelnię i doprawiamy papryką, bazylią, pieprzem. Ja do sosu nie dodaję soli, gdyż sól zawarta w tuńczyku mi wystarcza. Na koniec dodajemy śmietanę, albo i nie. Sos zostawiamy na gazie jeszcze parę minut po czym mieszamy go z ugotowanym makaronem.




 http://polperfekcyjna.blox.pl/resource/_MG_2976_20121204190146.JPG

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dorota Rosner. Obsługiwane przez usługę Blogger.