Klopsiki drobiowe z sosem grzybowym

Przepis na klopsiki drobiowe z sosem pieczarkowym już zamieszczałam na blogu, ale ponieważ dzisiaj znów je przygotowałam i troszkę uszlachetniłam sos, postanowiłam zaprezentować Wam tą wersję. Dodatek suszonych borowików spowodował, że danie zyskało na aromacie i smaku.


KLOPSY

Składniki:
3 pojedyncze piersi z kury
ząbek czosnku
pół pęczka szczypiorku
sól i pieprz
4 łyżki oleju

Przygotowanie:
Mięso, czosnek, i szczypiorek razem z przyprawami zmielić w malakserze, lub mięso w maszynce do mięsa, a czosnek i szczypiorek drobniutko poszatkować. Masę należy dobrze wymieszać, najlepiej dłonią.
Do lepienia klopsików należy posmarować umyte ręce olejem. Formować kulki wielkości jaja.
Smażyć na złoto z obu stron. Usmażone zdjąć z patelni, która zaraz posłuży do przygotowania sosu.



SOS GRZYBOWY

Składniki:
30 dag pieczarek
garść suszonych grzybów
1 mała cebula
pół pęczka pietruszki
200 ml śmietany 18%
łyżka oleju
sól i pieprz

Przygotowanie:
Grzyby suszone moczyć w połowie szklanki wody i gotować około 20 minut na bardzo wolnym ogniu. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklić na oleju. Dodać do niej obrane i pokrojone pieczarki. Ugotowane grzyby wyjąć z wywaru i drobniutko poszatkować. Grzyby dorzucić do pieczarek, smażyć chwilę po czym zalać płynem, w którym się moczyły. Doprawić solą, pieprzem oraz posypać pietruszką i dusić około 5 minut. Zalać wszystko śmietaną i mieszając doprowadzić do wrzenia
W sosie zanurzyć klopsy i pozostawić na ogniu na około 5 minut.

 
 
Ja podaje najczęściej takie klopsy z ryżem ugotowanym w kurkumie.



Hit na moim stole, polecam !

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dorota Rosner. Obsługiwane przez usługę Blogger.