Przepis na klopsiki drobiowe z sosem pieczarkowym już zamieszczałam
na blogu, ale ponieważ dzisiaj znów je przygotowałam i troszkę
uszlachetniłam sos, postanowiłam zaprezentować Wam tą wersję. Dodatek
suszonych borowików spowodował, że danie zyskało na aromacie i smaku.
KLOPSY
Składniki:
3 pojedyncze piersi z kury
ząbek czosnku
pół pęczka szczypiorku
sól i pieprz
4 łyżki oleju
Przygotowanie:
Mięso, czosnek, i szczypiorek razem z przyprawami zmielić w
malakserze, lub mięso w maszynce do mięsa, a czosnek i szczypiorek
drobniutko poszatkować. Masę należy dobrze wymieszać, najlepiej dłonią.
Do lepienia klopsików należy posmarować umyte ręce olejem. Formować kulki wielkości jaja.
Smażyć na złoto z obu stron. Usmażone zdjąć z patelni, która zaraz posłuży do przygotowania sosu.
SOS GRZYBOWY
Składniki:
30 dag pieczarek
garść suszonych grzybów
1 mała cebula
pół pęczka pietruszki
200 ml śmietany 18%
łyżka oleju
sól i pieprz
Przygotowanie:
Grzyby suszone moczyć w połowie szklanki wody i gotować około 20
minut na bardzo wolnym ogniu. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklić
na oleju. Dodać do niej obrane i pokrojone pieczarki. Ugotowane grzyby
wyjąć z wywaru i drobniutko poszatkować. Grzyby dorzucić do pieczarek,
smażyć chwilę po czym zalać płynem, w którym się moczyły. Doprawić solą,
pieprzem oraz posypać pietruszką i dusić około 5 minut. Zalać wszystko
śmietaną i mieszając doprowadzić do wrzenia
W sosie zanurzyć klopsy i pozostawić na ogniu na około 5 minut.
Ja podaje najczęściej takie klopsy z ryżem ugotowanym w kurkumie.
Hit na moim stole, polecam !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śp. Dorota Rosner. Obsługiwane przez usługę Blogger.
Kategorie
- bento (1)
- ciasta (3)
- ciastka (2)
- desery (11)
- dodatki do dań (17)
- drób (8)
- grill (2)
- makarony (9)
- mięsa (11)
- muffiny (4)
- napoje (6)
- obiady (41)
- pasty (5)
- pieczywo (5)
- pizza (4)
- placki (3)
- przekąski (11)
- przetwory (4)
- recenzje (3)
- ryby (6)
- ryż (6)
- sałatki (9)
- sosy (3)
- surówki (1)
- śniadania (16)
- vege (32)
- wędliny (6)
- wypieki (25)
- zapiekanki (10)
- zapiski (12)
- zupy (14)
Popularne posty
-
Nie masz pomysłu na danie imprezowe? Oto jest. Bardzo smaczna, lekko pikantna i treściwa sałatka. Radzę przygotować w baaardzo dużej misi...
-
Pierwszy raz robiłam samodzielnie budyń i muszę przyznać, że jest bardzo łatwy w wykonaniu, nie zawiera sztucznych dodatków, jest smac...
-
W nowym miejscu, nowy przepis :) Tym razem dla mięsożerców i osób, których znudziły zwykłe kotlety schabowe. Poza tym jest to danie łatwe, ...
-
Lubię ryby. Klasyczny panierowany filet z surówką z kiszonej kapustki i ziemniaczkami to jeden z moich ulubionych obiadów. Natomiast przyzna...
-
Zestaw obiadowy, który dzisiaj proponuję jest bardzo popularny na Śląsku. Karminadle to kotlety mielone, ponoć kiedyś robione z mięsa mielon...
0 komentarze:
Prześlij komentarz