Lasagne wielowarzywna przekładana cukinią


Nie jestem na żadnej diecie, ale przepis dietetyczny (LCHF) od Basi z bloga Barbara Maria w kuchni mnie zaintrygował i postanowiłam go odtworzyć z małymi zmianami. Dodałam szpinak, inaczej pokroiłam cukinię, zmieniłam dodatki. Wyszło bardzo smacznie i aromatycznie. 

Składniki:
70 dag wieprzowego mięsa mielonego
puszka pomidorów w kawałkach
cebula
2 marchewki
1/4 selera
czerwona papryka
2 ząbki czosnku
garść świeżego szpinaku
2 kulki mozzarelli 
4 cukinie  
pół szklanki soku pomidorowego lub łyżka koncentratu pomidorowego
łyżeczka cukru
łyżka oleju
łyżeczka bazylii suszonej
łyżeczka oregano suszonego
sól i pieprz



Przygotowanie:
Pokroić w drobna kostkę cebulę, czosnek, paprykę a seler i marchew zetrzeć  na tarce do jarzyn. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebule i czosnek a następnie resztę warzyw i dusić około 10 minut.
Do warzyw dodać mięso mielone i smażyć kolejne 10 minut. Na koniec wlać pomidory i sok pomidorowy, doprawić ziołami, cukrem, solą i pieprzem. Pozostawić na ogniu na kolejne 20 minut, do momentu aż płyn wyparuje.
Piekarnik nastawić na 180 stopni. 
Cukinię pociąć w bardzo cienkie pasy obieraczką do warzyw.
W żaroodpornym naczyniu układać naprzemiennie plastry cukinii i sos mięsny (4 warstwy). Na ostatnią warstwę mięsa poukładać umyte liście szpinaku. Posolić i popieprzyć z wierzchu.
Wstawić lasagne do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut. Po tym czasie na szpinaku poukładać plastry mozzarelli i jeszcze przez 15 minut zapiekać całość.

Lasagne przed podaniem dobrze jest lekko ostudzić, żeby łatwiej ją było nakładać. Na dnie naczynia będzie sporo płynu, bo cukinia ma w sobie dużo wody, ale to w niczym nie przeszkadza :)




SMACZNEGO!
 
    Zielnik Kuchenny 2013

1 komentarze:

Anonimowy pisze...

pychaaaaaaaaaaaaaaa :)

Prześlij komentarz

Dorota Rosner. Obsługiwane przez usługę Blogger.