Zupa krem z zielonego groszku i młodej kapusty z serową nutą

Co tu zrobić z ogromem świeżych, pysznych warzyw pod którymi uginają się stragany i półki sklepowe. Tym razem postanowiłam wyżyć się na młodej kapuście i moim ulubionym groszku. Zupę stworzyłam z myślą o niedzielnym obiedzie.


Składniki:
1/4 główki młodej kapusty
400 gram groszku zielonego mrożonego
2 ząbki czosnku
200 ml śmietany 30%
1 serek topiony ementaler
1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
sól i pieprz

Przygotowanie:
Kapustę dokładnie umyć i pokroić na kilka części i razem z groszkiem gotować w bulionie do miękkości (około 20 minut).  Serek rozkruszyć i dodać do zupy razem ze śmietaną. Gotować kolejne 10 minut, często mieszając. Ser powinien się całkowicie rozpuścić. Doprawić sola, pieprzem, dorzucić czosnek drobno pokrojony. Zupę zestawić z gazu i zmiksować na krem.

Sposobów podania jest wiele: można zrobić grzanki, można dodać groszek ptysiowy albo nachosy zapieczone z serem żółtym.

SMACZNEGO :)


2 komentarze:

Luka Li pisze...

Oj, zjadłabym porcję takiej zupy:-)

Dorota Rosner pisze...

:) Zupka świetna - zachęcam do ugotowania.

Prześlij komentarz

Śp. Dorota Rosner. Obsługiwane przez usługę Blogger.