Makaron z sosem serowym, kurczakiem i brokułami

Szybki, bardzo dobry obiad. Alternatywa dla klasycznego spaghetti lub carbonary. Nieskomplikowane, proste, konkretne i baaardzo sycące.


 Składniki:
3/4 opakowania makaronu świderki
1 brokuł
podwójna pierś z kurczaka
serek topiony ementaler 
200 ml śmietany 30%
10 dag sera żółtego twardego np. cheddar 
3 łyżki oleju lub oliwy
liść laurowy
sól i pieprz

Przygotowanie:
Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w 1 cm kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Posolić, dodać liść laurowy, pieprz i zalać śmietanką.Do sosu wkroić serek topiony i podgrzewać całość do momentu rozpuszczenia się serka.
Obgotować podzielonego na różyczki brokuła około 5 minut, żeby był al dente. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu i przekładamy do dużego garnka w którym się gotował. Dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki brokuł, zalewamy sosem serowym. Ser żółty ścieramy na tarce i wsypujemy do makaronu. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy ponownie solą i pieprzem.

 

SMACZNEGO !

5 komentarze:

Lena pisze...

O, muszę wypróbować. Lubię takie połączenia z makaronem :)

wieslawa polak pisze...

oj,Dorotka ty kusicielko.Ja przez twoje przepisy utyje Pozdrawiam

Anonimowy pisze...
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
Kamil pisze...

Wszystko co jest z sosem serowym jest dobre:)

Kamil pisze...

Jaki super makaron:)

Prześlij komentarz

Dorota Rosner. Obsługiwane przez usługę Blogger.