Racuchy drożdżowe nie potrzebują wiele pracy. Miesza się ciasto łyżką i odstawia do wyrośnięcia a ono rośnie jak szalone. Potem tylko smażenie i można się zajadać, puszystymi, słodkawymi racuchami. Są bardzo sycące. Po dwóch już musiałam podziękować :) Na szczęście można je "zreanimować" następnego dnia, wkładając na chwilkę do mikrofalówki.
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
50 gram drożdży
3 łyżki cukru
1,5 szklanki letniego mleka
2 jaja
20 dag borówek amerykańskich
olej do smażenia
cukier puder do posypania ( ja akurat nie miałam, posypałam więc zwykłym i też było pycha )
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, robimy w niej dziurkę, do której kruszymy drożdże, posypujemy je cukrem i zalewamy połową szklanki mleka. Odstawiamy całość na 15 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie dodajemy jaja, resztę mleka. Mieszamy ciasto łyżką, do momentu połączenia się składników. Ciasto powinno być dość gęste i powinno kleić się do łyżki. Można regulować jego gęstość dosypując mąki lub dolewając mleka.
Na koniec do ciasta wsypujemy borówki i bardzo delikatnie mieszamy z ciastem.
Przykrywamy miskę ściereczką i ponownie odstawiamy na 1h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Racuchy smażymy na średnio rozgrzanym oleju, z obu stron. Ja nakładałam je dwoma łyżkami, na jedną nakładałam dużą porcję ciasta, a drugą łyżką pomagałam mu spłynąć na patelnię.
Nie należy smażyć ich zbyt szybko, bo lubią się przypalać i potrzebują czasu aby "dojść" w środku, ale generalnie są naprawdę łatwe w przygotowaniu.
Oczywiście gorące racuszki obsypujemy cukrem pudrem.
Polecam, palce lizać !



6 komentarze:
Wyglądają bombowo i zapewne są tak smakują. Drożdzowe racuchy chodzą za mną od jakiegoś czasu, wypróbuje przepis, koniecznie ;-)
Wyglądają świetnie! Przyznam, że jeszcze nie robiłam drożdżowych racuchów, ale widzę, że muszę to jak najszybciej nadrobić! :)
pyszności, zjadłabym takie:)
Mogłabym takie zajadać o każdej porze dnia :)
Przepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)
Ja lubię racuchy z jabłkami:)
właśnie nastawiłam drożdże, już nie mogę się doczekać
Prześlij komentarz