Ryba w sosie serowo - porowym wg Krzysia G.

Krzyś to mój kolega, z pracowni elektrycznej :) i najwidoczniej talent do gotowania ma, bo podał mi przepis na pyszną rybę, za co mu jestem wdzięczna. Mąż zachwycony, ja wychwalona.
Ryba wygląda tak:

a smakuje o niebo lepiej niż wygląda  :)

Składniki:
kilogram filetów mrożonych z dowolnej ryby ( przećwiczyłam solę i flądrę - wolę solę )
1 por - biała część
2 łyżki masła
200 ml śmietany 30 %
serek topiony ementaler lub gouda
30 dag sera żółtego
sok z połówki cytryny
sól i pieprz

Przygotowanie:
Filety wcześniej rozmrozić i odcisnąć wodę na ręczniku papierowym. Rybę posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny. Por pokroić w pół-krążki i udusić na łyżce masła, pilnując aby por się nie zrumienił a tylko udusił. Miękki por zalać śmietaną i zostawić do zagotowania. Serek topiony pokroić w kostkę, połowę sera żółtego zetrzeć na tarce. Sery dodać do śmietany i pora, i mieszając doprowadzić do ich rozpuszczenia. Przyprawić szczyptą soli i pieprzu. Odstawić. Każdy filet pokroić na 2 lub 3 kawałki i ułożyć rybę w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Drugą połowę sera żółtego również zetrzeć i posypać nim wierzch zapiekanki. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ( z termoobiegiem ).




Do ryby polecam frytki pieczone, razem z rybą, w piekarniku.

Składniki:
kilogram ziemniaków
pół łyżeczki soli
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
2 łyżki oleju

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w grube słupki. Wymieszać w misce z olejem i przyprawami. Rozłożyć na dużej blaszce, tak żeby frytki leżały obok siebie a nie na sobie :) Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
Najlepiej piec rybę razem z frytkami ( oszczędność energii) więc polecam przygotować je zanim się zacznie robić sos do ryby.




Smacznego !!!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Śp. Dorota Rosner. Obsługiwane przez usługę Blogger.