Muffiny orzechowe

Dziś do kawy proponuję muffiny orzechowe. Pewnie każdemu jakieś bakalie zostały po świętach - warto je spożytkować.



Składniki:
250 g mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
80 g cukru
150 g orzechów ( ja miałam orzechy laskowe i migdały )
250 ml mleka
6 łyżek oleju
2 jajka
Polewa:
50 gram czekolady mlecznej
50 gram czekolady gorzkiej
5 łyżek śmietanki 30%

Przygotowanie:
Orzechy uprażyć na suchej patelni. Ostudzić. 100 gram orzechów zmielić w malakserze, 50 gram posiekać. Orzechy, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól wymieszać w jednej misce, w drugiej rozbełtać widelcem jajka z olejem i mlekiem. Połączyć składniki z obu misek i wymieszać widelcem. Ciasto nałożyć do papilotek wyłożonych w blaszce na muffiny. Podana porcja wystarcza na 12 babeczek.


Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Piec muffiny 15 minut w 200 stopniach i kolejne 10 minut w 170 stopniach. Po wyjęciu blachy z pieca muffiny odstawić.
Kiedy muffiny ostygną podgrzewamy w rondelku śmietankę z połamaną czekoladą. W rozpuszczonej czekoladzie należy maczać muffiny, tak aby pokryła ich górną część.



 Teraz kawa, herbata i smacznego !

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dorota Rosner. Obsługiwane przez usługę Blogger.