Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim z gorgonzolą

Taka mi ochota ostatnio przyszła na polędwiczkę, że musiałam coś z tym zrobić. Zastanowiłam się nad ulubionymi dodatkami i wyszło mi, że powinnam ją owinąć w ciasto francuskie i posmarować jakimś "pleśniakiem". Oliwki dołączyły w trakcie przygotowań i upiększyły danie.  Wymarzony obiad na niedzielę, oczywiście nie wymaga spędzania długich godzin w kuchni. Myślę, że to dość elegancka propozycja i ze spokojnym sumieniem można ją podać gościom - nawet tym wybrednym. Ładnie się prezentuje i jest pyszne, bo mięso jest niesamowicie miękkie a ciasto  chrupiące, smak delikatnego mięsa zaostrza gorgonzola. Do dzieła!


Składniki:
polędwiczka wieprzowa (około 70 dag)
ciasto francuskie
2 łyżki gorgonzoli ( z Biedronki)
około 15 czarnych oliwek
sól i pieprz

Przygotowanie:
Kiedy polędwica będzie zimna usuwamy z niej wykałaczki i układamy na płacie ciasta francuskiego. Owijamy mięso, nadmiar ciasta z końców odcinamy. Z resztek robimy dekorację i smarujemy wierzch żółtkiem bądź mlekiem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wstawiamy pieczeń na około 25 minut do piekarnika. Będzie gotowa, gdy ciasto zrobi się mocno rumiane.
Uwaga:
1. mięsa nie solimy przed usmażeniem bo zrobi się twarde;
2. polędwicy nie rozbijajmy tłuczkiem, jedynie dłonią, żeby jej nie uszkodzić.
SMACZNEGO

Czas na ciasto francuskie

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dorota Rosner. Obsługiwane przez usługę Blogger.