Zapiekaniec ziemniaczany

Jako że ziemniaki kocham i ubóstwiam, szczególnie pieczone, to je "maltretuję" na różne sposoby. Tym razem zrobiłam szybki zapiekaniec, który może być dodatkiem do mięsa czy sałaty lub może zadowolić samodzielnie mniejszych głodomorów. Oczywiście obłędnie pyszny!


Składniki (porcja na 2 osoby):
4 duże ziemniaki
2 łyżki masła
2 łyżki śmietany 12%
2 łyżki mąki pszennej
3 plastry sera zółtego
pół łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chili
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę o boku ok. 2 cm. W misce wymieszać je z przyprawami i mąką, tak aby każdy kawałek był dobrze obtoczony. W naczyniu żaroodpornym poukładać kawałki masła a na masło wysypać ziemniaki. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 25 minut. Pod koniec pieczenia skropić ziemniaki śmietaną i obłożyć serem żółtym. Gdy ser się rozpuści a ziemniaki zmiękną danie będzie gotowe.
Polecam serdecznie!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dorota Rosner. Obsługiwane przez usługę Blogger.