Likier jest pyszny! Trzeba się mocno starać, aby nie dolewać sobie go w nieskończoność :)
Przepis na 0,7 l trunku.
Składniki:
6 żółtek
szklanka cukru
szklanka wódki
szklanka mleka skondensowanego
laska wanilii
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć mikserem, bardzo powoli dosypując cukier. Do masy wlać mleko i wódkę. Z laski wanilii zeskrobać ziarenka, dodać do likieru. Wymieszać i przelać do butelki. Odstawić na tydzień. Przed każdym spożyciem należy wstrząsnąć butelką, bo ziarenka wanilii opadają na dno.
Na zdrowie!
7 komentarze:
Witam. Powiedz mi proszę czy mleko skondensowane w kartoniku różni się czymś od tego w puszce? Czy do tego likieru mogę użyć tego w kartoniku?
Można użyć tego z kartoniku, niczym się nie różni.
Uwielbiam likier jajeczny! Domowy jest najlepszy :)
a jak długo taki likier moze stać w domu ?? nie zepsuje sie od jajek ??
Ja go trzymałam w lodówce, długo nie postał :D
Witam, a mleko ma być słodzone???
Marzena
Niestety nie wiem, nie próbowałam takiego sposobu. Trzeba by napewno zrezygnować z cukru, ale i tak może być za słodkie.
Prześlij komentarz