Jajeczko czyli likier jajeczny z wanilią

Likier jajeczny to u mnie w rodzinie kultowy trunek. Robiła go babcia na imprezy rodzinne, dla pań. Postanowiłam kultywować tradycję. Niestety receptury od babci nie posiadam :( ale koleżanka poratowała mnie doskonałym przepisem. Wanilia to taki "nowoczesny" dodatek do "Jajeczka".
Likier jest pyszny! Trzeba się mocno starać, aby nie dolewać sobie go w nieskończoność :)


Przepis na  0,7 l trunku.

Składniki:
6 żółtek
szklanka cukru
szklanka wódki
szklanka mleka skondensowanego
laska wanilii

Przygotowanie:
Żółtka utrzeć mikserem, bardzo powoli dosypując cukier. Do masy wlać mleko i wódkę. Z laski wanilii zeskrobać ziarenka, dodać do likieru. Wymieszać i przelać do butelki. Odstawić na tydzień. Przed każdym spożyciem należy wstrząsnąć butelką, bo ziarenka wanilii opadają na dno.


Na zdrowie!


7 komentarze:

Kinga Stefańska pisze...

Witam. Powiedz mi proszę czy mleko skondensowane w kartoniku różni się czymś od tego w puszce? Czy do tego likieru mogę użyć tego w kartoniku?

Dorota Rosner pisze...

Można użyć tego z kartoniku, niczym się nie różni.

Daktyle w czekoladzie pisze...

Uwielbiam likier jajeczny! Domowy jest najlepszy :)

Anonimowy pisze...

a jak długo taki likier moze stać w domu ?? nie zepsuje sie od jajek ??

Dorota Rosner pisze...

Ja go trzymałam w lodówce, długo nie postał :D

Anonimowy pisze...

Witam, a mleko ma być słodzone???
Marzena

Dorota Rosner pisze...

Niestety nie wiem, nie próbowałam takiego sposobu. Trzeba by napewno zrezygnować z cukru, ale i tak może być za słodkie.

Prześlij komentarz

Śp. Dorota Rosner. Obsługiwane przez usługę Blogger.