Zapiekanka schabowa

W nowym miejscu, nowy przepis :)
Tym razem dla mięsożerców i osób, których znudziły zwykłe kotlety schabowe. Poza tym jest to danie łatwe, smaczne, przygotowuje się je 15 minut, potem już tylko piecze. Nadaje się na niedzielny obiad, na kolację, na wszystko! Schab uduszony w śmietance, z cebulą i aromatem pieczarek smakuje wyśmienicie.


Składniki:
4 kotlety schabowe
kg ziemniaków - najlepiej dużych
1 duża cebula
30 dag pieczarek
ząbek czosnku
200 ml śmietanki 30%
pół łyżeczki vegety 
2 łyżki oleju
sól i pieprz

Przygotowanie:
Schab rozbić dokładnie i każdy kotlet przeciąć na pół. Nasmarować czosnkiem przeciśniętym przez praskę, delikatnie posolić, mocno popieprzyć.
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry (0,5cm grubości), podobnie cebulę. Nasmarować warzywa olejem i doprawić vegetą.
Pieczarki obrać i przeciąć wzdłuż na pół.
Plastry schabu, ziemniaków i cebuli oraz pieczarki układać w naczyniu do zapiekania, ale tak by nie leżały tylko stały :)
Zapiekankę zalać śmietanką i zapiekać w nagrzanym do 190 stopni piekarniku około 50 minut. Dobrze, aby zapiekanka była przykryta przez pierwsze 20 minut pieczenia.


Smacznego!!!

4 komentarze:

Luka Li pisze...

Podoba mi się ta zapiekanka!:)

Dorota Rosner pisze...

cieszę się bardzo :)

barka pisze...

orany! mam identyczny garnek!:D

MGR & IMAR S.C. pisze...

"doprawić vegetą" to jest fast food? Litości, przypraw w kuchni zabrakło?

Prześlij komentarz

Śp. Dorota Rosner. Obsługiwane przez usługę Blogger.