Omlet z cukinią

Wczoraj robiłam omlet biszkoptowy i był pyszny. Jako dodatek była sałatka z ogórka, pomidora i fety. Tak mi zasmakowało, że dziś znów omlet na śniadanie :) Tym razem z cukinią, jednym z moich ulubionych warzyw.


Składniki:
1 mała cukinia
10 plasterków białej części pora
2 jaja
łyżka mąki
2 łyżki oleju
sól i pieprz
(dodatkowo ser feta i pomidor)
Przygotowanie:
Cukinię pokroić w cienkie plasterki, i podsmażyć razem z porem na rozgrzanym oleju. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wmieszać łyżkę mąki. Białka posolić i ubić na sztywno. Dodać żółtka do białek i dobrze wymieszać (można mikserem). Krążki cukinii w miarę równomiernie rozłożyć na całej powierzchni patelni i zalać masą jajeczną. Po 2-3 minutach, kiedy omlet przestanie przywierać do patelni, przykryć go dużym talerzem, odwrócić patelnię, tak aby omlet znalazł się na talerzu cukinią do góry i delikatni zsunąć go na patelnię. Posypać pieprzem. Podsmażyć kolejne 2 minuty.
Gotowe!

1 komentarze:

Amber pisze...

Wspaniały niedzielny omlet!

Prześlij komentarz

Dorota Rosner. Obsługiwane przez usługę Blogger.