Deser na herbatnikach z nektarynami

Ten przepis to kompozycja kremu karpatkowego ze spodem herbatnikowym, przełamana kwaskowatą nektaryną i galaretką cytrynową. Nieskomplikowany deser, kremowy, bogaty w smaki i można go modyfikować na wiele sposób - dodając różne owoce i zmieniając smak galaretki.


Składniki:

Na spód:
150 gram herbatników holenderskich w czekoladzie (można zamienić na np. digestive w czekoladzie)
70 gram masła

Na krem:
pół litra mleka
100 gram masła
1,5 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżki maki ziemniaczanej
3/4 opakowania budyniu śmietankowego (bez cukru)
4 łyżki cukru

Na wierzch:
6 nekarynek
pół opakowania galaretki cytrynowej
3/4 szklanki wody

Przygotowanie:
Spód:
Masło rozpuścić a ciastka rozdrobnić - najlepiej w malakserze (można rozkruszyć w rękach na bardzo drobne kawałeczki). Wymieszać oba składniki i masą wyłożyć spód naczynia, w którym przygotowujemy deser - u mnie forma o średnicy 22 cm. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
Krem:
Mleko zagotować, do gotującego się dodać obie mąki i proszek budyniowy. Zdjąć z ognia i bardzo energicznie mieszać przez minutę, aż znikną wszystko grudki. Ja mieszam miotełką. Ostudzić.
W misce utrzeć mikserem na puch masło z cukrem. Powoli dodawać po łyżce zimnego budyniu i miksować do połączenia obu mas.
Krem wyłożyć na zimny spód herbatnikowy i wstawić do lodówki przynajmniej na 4h.
Wierzch:
Nektarynki pokroić na półksiężyce i rozłożyć na kremie. Galaretkę przygotować tak jak podaje przepis na opakowaniu, ale zmniejszyć ilość wody (3/4 szklanki). Gdy dobrze wystygnie wyłożyć ją na nektaryny i wstawić do lodówki na kolejne 2h.

Życzę smacznego :)

3 komentarze:

Barbara Maria w kuchni pisze...

Wygląda smakowicie :) Chętnie bym spróbowała :)

gin pisze...

Taka bardzo prosta tarta, pycha :)

Dorota Rosner pisze...

Dokładnie tak - prosto i pysznie!

Prześlij komentarz

Śp. Dorota Rosner. Obsługiwane przez usługę Blogger.