Ziemniaczana zupa krem

Dzisiaj moja kuchnia serwuje zupę krem z ziemniaków. Prosta, tania, pyszna i rozgrzewająca. Idealnie nadaje się lekki jesienno - zimowy  obiad.
Jej przygotowanie zabiera około 40 minut. Kto lubi kremowe zupy na pewno nie będzie zawiedziony.



Składniki:
1,5 litra wywaru z kury ( ja użyłam 1,5 kostki rosołowej )
6 średnich ziemniaków
20 dag pieczarek
ząbek czosnku
cebulka dymka razem ze szczypiorkiem
200 ml śmietany - może być 18 % a może być też 30 %
łyżka masła
sól, pieprz



Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do gotującego się rosołu. Cebulkę ( bez szczypiorku ) oraz czosnek obrać, i w całości albo przekrojone na pół, dodać do zupy.
Pieczarki pokroić w plastry, smażyć na rozgrzanym maśle, aż się zrumienią. Nie solić, aby nie puściły soku, można je przyprawić pieprzem.
Kiedy ziemniaki będą już miękkie, zupę odstawić, dolać do niej śmietanę i całość zmiksować na krem. Posolić i popieprzyć do smaku.
Zupę rozlać do miseczek, udekorować pieczarkami oraz posiekanym szczypiorkiem.



Zaraz zjem drugą miskę. Podana ilość składników wystarcza na trzy porcje.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dorota Rosner. Obsługiwane przez usługę Blogger.