Ogórkowa z ogórków wężowych i tuńczyka

Dopadł mnie wirus. Skutek taki, że siedzę w domu, ale to jeszcze nie ten etap, żeby nie móc z łóżka wstać, więc ugotowałam mężowi szybką zupkę ogórkową. Lubimy taką bardzo. Jest bardzo lekka, pachnie świeżością, wiosną, latem, zieleninką, a do tego nie wymaga wiele zachodu. Tuńczyk pasuje do zielonych ogórków wyśmienicie, ale można go pominąć w zasadzie (podobnie jak sos rybny), jeśli się nie jest fanem ryb. Zupę podałam z grzankami bo tak mi najlepiej smakuje.



Składniki:
2 ogórki wężowe
1,5 litra bulionu drobiowego
puszka tuńczyka w sosie własnym
2 łyżki sosu rybnego
serek topiony ementaler (1 duży lub 2-3 trójkąciki)
pęczek szczypiorku
2 ząbki czosnku
sól i pieprz

Przygotowanie:
Ogórki obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn. Bulion zagotować, dodać do niego zmiażdżony czosnek, ogórki i tuńczyka odciśniętego z zalewy oraz serek topiony. Gotować na bardzo małym ogniu około 15 minut. Często mieszać, aby serki się dokładnie rozpuściły. Na koniec przyprawić zupę sosem rybnym, solą, pieprzem i wrzucić drobniutko pokrojony szczypiorek.

 
 http://polperfekcyjna.blox.pl/resource/_MG_4750.JPG
 

Zachęcam do spróbowania :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dorota Rosner. Obsługiwane przez usługę Blogger.