Żeberka w musztardzie z serowymi kluseczkami

Dzisiaj propozycja stricte obiadowa, może przyda się Wam na niedzielę. Żeberka wieprzowe bardzo lubię, na różne sposoby, mój mąż niekoniecznie, ale wersja z musztardą przypadła mu do gustu. Serowe kluseczki są błyskawiczne w przygotowaniu, bardzo lekkie i idealnie pasują do sosu. U nas dodatkiem do tych pyszności było jeszcze puree z groszku zielonego. Mniam!




Żeberka w musztardzie

Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
6 łyżek musztardy - ja użyłam stołowej
litr bulionu mięsnego
1 cebula
2 łyżki oleju
2 łyżki mąki
2 listki laurowe
łyżka kulek gorczycy
4 kulki ziela angielskiego
sól i pieprz

Przygotowanie:
Żeberka pokroić w kawałki. Marynować przez 2 -3 h w oleju, 3 łyżkach musztardy, gorczycy oraz pieprzu. Po tym czasie żeberka obsmażyć z obu stron na patelni - powinny się mocno przypiec. Na koniec smażenia dorzucić pokrojoną w duże kawałki cebulę, poczekać aż się zeszkli i podlać całość bulionem, tak aby żeberka były całe zanurzone. Dodać liść laurowy, ziele angielskie , resztę musztardy oraz sól. Dusić około 1,5 godziny na małym ogniu, pod przykryciem. Po tym czasie mięso powinno być miękkie, ale najlepiej sprawdzić. Mięso przełożyć na talerz a sos przecedzić przez sito i wlać ponownie na patelnię. Zagotować i zagęścić mąką - ja wsypuje ją bezpośrednio do sosu i rózgą roztrzepuję dokładnie. Żeberka dodać do sosu.

 


Kluseczki z serem

Składniki:

1 serek twarogowy np. Bieluch
5 czubatych łyżek mąki
1 jajo
sól

Przygotowanie:
Zagotować wodę z solą. W miseczce połączyć serek z jajem, najlepiej widelcem. Dodawać powoli mąkę i ciągle mieszać do powstania gładkiej masy. Kluseczki formować łyżką i wrzucać ostrożnie na wrzącą wodę. Kiedy kluseczki wypłyną na wierzch należny je natychmiast wyjąć i podawać polane sosem.


Życzę smacznego.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dorota Rosner. Obsługiwane przez usługę Blogger.