Cykoria panierowana pod parmezanem

Cykoria to trudne warzywo. Ma dużo goryczki, która wielu zniechęca, ale jest chrupka i łatwo się przechowuje. Ja zwykłe dodaję ją do sałatek, ale tym razem postanowiłam potraktować cykorię na ciepło.


 Składniki:
4 cykorie
1 jajo
2 łyżki mąki
2 łyżki oleju
3 łyżki śmietany 18 %
starty parmezan lub tak jak ja - ser parmezanopodobny
sól i pieprz

Przygotowanie:
Z cykorii usunąć wierzchnie liście, opłukać, osuszyć. Przeciąć wzdłuż na pół i bardzo dokładnie wyciąć głąb ze środka - w nim jest najwięcej goryczy. Posypać cykorię solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Jajko rozmącić widelcem. Panierować cykorię od wewnętrznej strony w jajku i mące a następnie smażyć na oleju aż będzie złota. Przełożyć ją ostrożnie do naczynia żaroodpornego, polać śmietaną i obficie posypać parmezanem. Zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

SMACZNEGO :)

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

mas racje. Cykoria moze byc pelna goryczy..acz od pewnego czasu stala sie moim ulubionym przysmakiem. Twoj przepis jest szalenie ciekawy..musze sprobowac:) Pozdrawiam:)

Nashelly pisze...

Nigdy nie jadłam cykorii... A strasznie jestem ciekawa smaku! Taka zapiekanka z pewnością baardzo by mi smakowała ;)Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

Prześlij komentarz

Śp. Dorota Rosner. Obsługiwane przez usługę Blogger.