Koktajl rabarbarowy


Sezon na rabarbar warto wykorzystać, bo to bardzo smaczna roślinka. Kwaskowa i bardzo charakterystyczna w smaku. Mnie się kojarzy z dzieciństwem, tak jak agrest i truskawki. Wszystko to rosło u prababci w ogródku. Już kilka kompotów rabarbarowych popełniłam w tym roku, teraz czas na koktajl.


Składniki:
2 dorodne łodygi rabarbaru
pół szklanki cukru
łyżeczka cukru waniliowego
200 ml jogurtu naturalnego

Przygotowanie:
Rabarbar obrać z wierzchniej warstwy. Pokroić i w garnku zasypać cukrem, dodać łyżkę wody i zagotować wszystko często mieszając w trakcie. Kiedy rabarbar rozpadnie się zupełnie dodać cukier waniliowy i odstawić do ostudzenia. Do zimnego musu dodać jogurt i całość zmiksować.

Można zwiększyć ilość cukru - jak kto lubi :)


Akcja rabarbar - IV edycja





3 komentarze:

Agnieszka Kaczmarska pisze...

To musi być pyszne!

Olcik pisze...

Lubię te wstążki rabarbarowe;)
Pozdrawiam i dziękuję za dodanie przepisu do akcji rabarbar!:)

Anonimowy pisze...

Zrobiłam dzisiaj, tylko zamiast jogurtu dałam śmietanę i trochę więcej rabarbaru w stosunku do cukru, przez co było dość mocno kwaśne, ale za to właśnie uwielbiam rabarbar :D wyszedł naprawde świetny koktajl, prosty, bez udziwnień, podkreślający smak rabarbaru. Polecam :)

Prześlij komentarz

Śp. Dorota Rosner. Obsługiwane przez usługę Blogger.