Młoda kapusta smażona w panierce

Młoda kapusta to warzywo wdzięczne - szybkie w obróbce, słodkawe w smaku. Ja lubię duszoną z boczkiem i cebulką, albo w kapuśniaku, albo w surówce. Wiadomo też, że smak przysmażonej panierki potrafi udoskonalić każde mięso czy warzywo. Ja tak właśnie udoskonalam kapustkę.


Składniki:
główka młodej kapusty
1 jajo
bułka tarta
olej do smażenia (2-3 łyżki) 
sól i pieprz



Przygotowanie:
Kapustę obrać z wierzchnich liści, umyć i osuszyć. Rozkroić na 4 kawałki (głąb ma być w każdej cząstce). Zagotować wodę w dużym garnku, osolić. Do wrzątku wrzucić kapustę i blanszować 10 minut aż będzie al dente. Wyjąć, ostudzić i dokładnie osuszyć, można delikatnie wycisnąć, ale uważać aby cząstki kapusty nie rozpadły się. Oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Kapustę panierować w rozkłóconym jaju i bułce tartej a następnie smażyć na złoto z dwóch stron. Podawać jako dodatek do mięs, ryb i ziemniaków.


Smacznego :)


6 komentarze:

Madzialena pisze...

Bardzo ciekawy pomysł, kapustę jadłam zazwyczaj właśnie z boczkiem i kminkiem a ten przepis brzmi bardzo zachęcająco :)

Ines pisze...

Interesujący przepis :)

Luka Li pisze...

Nigdy nie jadłam kapusty w panierce, ale wygląda tak zachęcająco, że muszę spróbować:)

Dorota Rosner pisze...

Próbujcie dziewczyny, nie zawiedziecie się :)

Anonimowy pisze...

rewelka, proponuję polać sosem z grzybami -odlot.

Dorota Rosner pisze...

.. z sosem grzybowym mmmmmmmmmmmm brzmi nieziemsko! :)

Prześlij komentarz

Dorota Rosner. Obsługiwane przez usługę Blogger.