Potrzebny będzie słoik pół litrowy - najlepiej taki z uszczelką i zamykaniem.
Składniki:
4 sery camembert
2 papryczki chili
cebula
3 ząbki czosnku
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
łyżeczka oregano
łyżeczka bazylii
pół łyżeczki rozmarynu
3 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu
około pół szklanki oleju (ja użyłam rzepakowego, ale bardzo dobry będzie też słonecznikowy)
Przygotowanie:
Krążki camemberta przeciąć wzdłuż na dwie części. Wewnętrzną stronę każdego krążka natrzeć ziołami i papryką. Czosnek i cebulę obrać i pokroić w krążki. Z papryczek chili usunąć gniazda nasienne (chyba, że ktoś lubi mocno pikantne potrawy) i pokroić na 4 części. W słoiku umieścić wszystkie składniki warstwami.Zalać olejem. Zamknąć słój i odstawić do lodówki na 4 dni. Po tym czasie można podawać ser.
SMACZNEGO :)



2 komentarze:
Czeska klasyka w najlepszym wydaniu! Uwielbiam taki ser! I te twoje apetyczne zdjęcia... Już chyba wiem, co zrobię na kolację :)
Jakby ser był nie smaczny to i zdjęcia by nie wyszły 😉 polecam !
Prześlij komentarz