Nakládaný hermelín - marynowany camembert

Upał leje się z nieba, to i piwa duże ilości wypijamy. A co do piwa? Może, po czesku, ser camembert marynowany w przyprawach, chili, czosnku i cebuli? Trochę pikantny, aromatyczny, doskonały do potraw z grilla a i na samym grillu dobrze się taki sprawdza. Pracy nie wymaga prawie wcale, a jest smaczny i nietuzinkowy :)

Potrzebny będzie słoik pół litrowy - najlepiej taki z uszczelką i zamykaniem.
Składniki:
4 sery camembert
2 papryczki chili
cebula
3 ząbki czosnku
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
łyżeczka oregano
łyżeczka bazylii
pół łyżeczki rozmarynu
3 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu
około pół szklanki oleju (ja użyłam rzepakowego, ale bardzo dobry będzie też słonecznikowy)


Przygotowanie:
Krążki camemberta przeciąć wzdłuż na dwie części. Wewnętrzną stronę każdego krążka natrzeć ziołami i papryką. Czosnek i cebulę obrać i pokroić w krążki. Z papryczek chili usunąć gniazda nasienne (chyba, że ktoś lubi mocno pikantne potrawy) i pokroić na 4 części. W słoiku umieścić wszystkie składniki warstwami.Zalać olejem. Zamknąć słój i odstawić do lodówki na 4 dni. Po tym czasie można podawać ser.


SMACZNEGO :)

2 komentarze:

Michał eS. pisze...

Czeska klasyka w najlepszym wydaniu! Uwielbiam taki ser! I te twoje apetyczne zdjęcia... Już chyba wiem, co zrobię na kolację :)

Dorota Rosner pisze...

Jakby ser był nie smaczny to i zdjęcia by nie wyszły 😉 polecam !

Prześlij komentarz

Śp. Dorota Rosner. Obsługiwane przez usługę Blogger.