Uff... jak gorąco! Nawet desery nie wytrzymują. Rozpuszczają się w mgnieniu oka. Warto więc je skonsumować jak najszybciej. Szczerze polecam na ta okazję orzeźwiający miks moreli ze śmietankowym kremem (panna cotta).
Deser przygotowałam w keksówce 26x10 cm.
Składniki:
330g śmietanki 30% (duży kubek)
pół szklanki mleka
3 łyżeczki żelatyny
cukier z wanilią
2 łyżki cukru pudru
9-10 moreli
galaretka morelowa
Przygotowanie:
Morele umyć, usunąć pestki, podzielić na ćwiartki. Poukładać w keksówce. Zagotować szklankę wody i rozpuścić w niej 3/4 opakowania galaretki. Zalać owoce i wstawić do lodówki, aby stężały.
Namoczyć żelatynę w kilku łyżkach zimnej wody. Odstawić, aby napęczniała.
W garnku o grubym dnie podgrzać śmietankę razem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym. Garnek zestawić z ognia przed samym zagotowaniem się śmietanki. Nie gotować!
Do gorącej śmietany wlać żelatynę oraz wsypać resztę galaretki morelowej. Bardzo dokładnie wymieszać. Ostudzić i wylać na stężałą galaretkę z owocami. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Żeby deser wyciągnąć z formy, najlepiej jest zanurzyć foremkę w gorącej wodzie na dosłownie 2-3 sekundy.Przykryć talerzem i obrócić.
Smacznego :)
5 komentarze:
Mniam! :) W tamtym roku zrobiłam podobny torcik na zimno, na dnie morele w galaretce a zamiast śmietany użyłam serków homogenizowanych.. Następnym razem spróbuję ze śmietanką :)
Pozdrawiam i zapraszam do Mnie :)
http://simplydelicious.pl
Cudowny deser no i te morele :) jak dziś u mnie :)
Lekki i delikatny, na lato idealny :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Cieszę się, że trafiłam w kubki. Smakowe oczywiście ;)
moja ulubiona cegiełka
Prześlij komentarz