Kapuściane hot-dogi w naleśniku

Właściwie to bardzo prosty przepis choć wygląda groźnie. Kto ma opanowane smażenie naleśników to na 100% sobie poradzi. Farsz jest pyszny i treściwy. Do tego dania warto podać zimne piwo :) 


 NALEŚNIKI
Składniki:
1,5 szklanki mąki
3 jaja
pół szklanki jasnego piwa
2 szklanki mleka
pół łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli
łyżeczka słodkiej papryki
pieprz
około 10 dag masła do smażenia
Przygotowanie:
Jajka rozbełtać za pomocą miotełki razem z mlekiem. Powoli dosypywać mąkę, dodać sól, cukier, pieprz i paprykę a na koniec wlać piwo. Odstawić ciasto na pół godziny. Ciasto powinno być dość rzadkie - konsystencja śmietanki. Gęstość ciasta można regulować przez dosypywanie mąki lub dolewanie mleka.
Rozgrzać patelnię i posmarować cienko masłem. Ja sobie kawałek masła nabiłam na widelec i pocierałam nim patelnię. Ciasto naleśnikowe wlać na rozgrzany tłuszcz i równo rozprowadzić. Smażyć około 2 minut z jednej strony. Przed wlaniem każdej kolejnej porcji ciasta smarować patelnię masłem.


FARSZ
Składniki:
8 kiełbasek drobiowych
50dag kapusty kiszonej
1 czerwona papryka
1 cebula
3 łyżki pikantnego ketchupu
1 łyżeczka papryki słodkiej
sól i pieprz


Przygotowanie:
Kapustę myjemy a następnie gotujemy do miękkości (w zależności o twardości kapusty od 30 min do 1h). Odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie możemy smażyć naleśniki. 
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulkę, do cebuli dodajemy pokrojoną w słupki paprykę. Przesmażamy. Kapustę szatkujemy i również wrzucamy na patelnię. Dodajemy ketchup, paprykę sól i pieprz. Dusimy około 10 minut, żeby smaki się połączyły. 
Kiełbaski drobiowe podgrzewamy w gorącej wodzie. 
Na każdy naleśnik nakładamy kopiastą łyżkę kapusty i na brzeg kiełbaskę. Zwijamy. 

Smacznego!



 



1 komentarze:

Patrycja pisze...

Świetny pomysł!

Prześlij komentarz

Dorota Rosner. Obsługiwane przez usługę Blogger.