Ziemniaki faszerowane tuńczykiem

Kolejna propozycja na podanie ziemniaków, tym razem z nadzieniem tuńczykowym. To danie wymaga trochę czasu, ale warto go poświęcić dla smaku zapieczonych pod rybną pierzynką ziemniaków, z dodatkiem serów i młodej cebulki. Zjedliśmy je z mężem bez dodatków, ale można urozmaicić taki obiad jakąś pyszną sałatą. Proporcje, które podaje wystarczą spokojnie na nakarmienie 4 osób.

Składniki:
10 sporych ziemniaków
puszka tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym
pół pęczka cebulki dymki
1 jajo
4 łyżki startej mozzarelli
2 łyżki startego parmezanu
szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:
Ziemniaki wyszorować, osuszyć i przeciąć wzdłuż na 2 połówki. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Ziemniaki ułożyć na blasze skórką do dołu i piec około 45 minut, aż zmiękną. Z upieczonych i lekko ostudzonych ziemniaków wydrążyć łyżeczką miąższ, pozostawiając przy skórce jego centymetrową warstwę.
W misce wymieszać odcedzonego tuńczyka, poszatkowaną dymkę, jajo, przyprawy, mozzarellę oraz rozgnieciony widelcem miąższ z upieczonych ziemniaków. Wszystko dokładnie wymieszać i taką masą nafaszerować ziemniaki, wierzch posypując parmezanem. Ponownie wstawić do piekarnika na 15 minut.
 Życzę smacznego.

1 komentarze:

Anonimowy pisze...

pyyyyyyyycha! :)

Prześlij komentarz

Dorota Rosner. Obsługiwane przez usługę Blogger.