Kolejna propozycja na podanie ziemniaków, tym razem z nadzieniem
tuńczykowym. To danie wymaga trochę czasu, ale warto go poświęcić dla
smaku zapieczonych pod rybną pierzynką ziemniaków, z dodatkiem serów i
młodej cebulki. Zjedliśmy je z mężem bez dodatków, ale można urozmaicić
taki obiad jakąś pyszną sałatą. Proporcje, które podaje wystarczą
spokojnie na nakarmienie 4 osób.
Składniki:
10 sporych ziemniaków
puszka tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym
pół pęczka cebulki dymki
1 jajo
4 łyżki startej mozzarelli
2 łyżki startego parmezanu
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Ziemniaki wyszorować, osuszyć i przeciąć wzdłuż na 2 połówki.
Piekarnik nastawić na 200 stopni. Ziemniaki ułożyć na blasze skórką do
dołu i piec około 45 minut, aż zmiękną. Z upieczonych i lekko
ostudzonych ziemniaków wydrążyć łyżeczką miąższ, pozostawiając przy
skórce jego centymetrową warstwę.
W misce wymieszać odcedzonego tuńczyka, poszatkowaną dymkę, jajo,
przyprawy, mozzarellę oraz rozgnieciony widelcem miąższ z upieczonych
ziemniaków. Wszystko dokładnie wymieszać i taką masą nafaszerować
ziemniaki, wierzch posypując parmezanem. Ponownie wstawić do piekarnika
na 15 minut.
Życzę smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śp. Dorota Rosner. Obsługiwane przez usługę Blogger.
Kategorie
- bento (1)
- ciasta (3)
- ciastka (2)
- desery (11)
- dodatki do dań (17)
- drób (8)
- grill (2)
- makarony (9)
- mięsa (11)
- muffiny (4)
- napoje (6)
- obiady (41)
- pasty (5)
- pieczywo (5)
- pizza (4)
- placki (3)
- przekąski (11)
- przetwory (4)
- recenzje (3)
- ryby (6)
- ryż (6)
- sałatki (9)
- sosy (3)
- surówki (1)
- śniadania (16)
- vege (32)
- wędliny (6)
- wypieki (25)
- zapiekanki (10)
- zapiski (12)
- zupy (14)
Popularne posty
-
Nie masz pomysłu na danie imprezowe? Oto jest. Bardzo smaczna, lekko pikantna i treściwa sałatka. Radzę przygotować w baaardzo dużej misi...
-
W nowym miejscu, nowy przepis :) Tym razem dla mięsożerców i osób, których znudziły zwykłe kotlety schabowe. Poza tym jest to danie łatwe, ...
-
Taka mi ochota ostatnio przyszła na polędwiczkę, że musiałam coś z tym zrobić. Zastanowiłam się nad ulubionymi dodatkami i wyszło mi, że p...
-
Pierwszy raz robiłam samodzielnie budyń i muszę przyznać, że jest bardzo łatwy w wykonaniu, nie zawiera sztucznych dodatków, jest smac...
-
Zawsze w lato mam mały problem z wykorzystaniem warzyw. Nakupuję, zużyje 3/4 a reszta czeka i czasami niestety się marnuje. Nic na to nie ...
1 komentarze:
pyyyyyyyycha! :)
Prześlij komentarz