Cukinia nacinana w panierce

Kiedyś jadałam tylko cukinię tylko i wyłącznie w leczo. Babcia hodowała monstrualne egzemplarze, dość twarde niestety, więc nadawały się jedynie do długiego duszenia. Odkąd odkryłam smak młodej, jędrnej, ale nie zdrewniałej cukinii zostałam jej absolutną fanką. Cały rok korzystam z tego warzywa, przetwarzając je na najróżniejsze sposoby. Dzisiaj przygotowałam ją jako dodatek do obiadu.

Składniki:
1 cukinia
łyżka bułki tartej
łyżka oleju
łyżka startego parmezanu
pieprz (nie dodaję soli ze względy na słony smak parmezanu)
Przygotowanie:
Cukinię pokroić na 3 części i ponacinać nożem w plastry, ale nie do końca. Wymieszać w miseczce pozostałe składniki i wetrzeć je w rowki warzywa.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec cukinię około 20 minut.

Smacznego :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dorota Rosner. Obsługiwane przez usługę Blogger.