Właściwie to bardzo prosty przepis choć wygląda groźnie. Kto ma opanowane smażenie naleśników to na 100% sobie poradzi. Farsz jest pyszny i treściwy. Do tego dania warto podać zimne piwo :)
NALEŚNIKI
Składniki:
1,5 szklanki mąki
3 jaja
pół szklanki jasnego piwa
2 szklanki mleka
pół łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli
łyżeczka słodkiej papryki
pieprz
około 10 dag masła do smażenia
1,5 szklanki mąki
3 jaja
pół szklanki jasnego piwa
2 szklanki mleka
pół łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli
łyżeczka słodkiej papryki
pieprz
około 10 dag masła do smażenia
Przygotowanie:
Jajka rozbełtać za pomocą miotełki razem z mlekiem. Powoli dosypywać
mąkę, dodać sól, cukier, pieprz i paprykę a na koniec wlać piwo. Odstawić ciasto na pół
godziny. Ciasto powinno być dość rzadkie - konsystencja śmietanki.
Gęstość ciasta można regulować przez dosypywanie mąki lub dolewanie
mleka.
Rozgrzać patelnię i posmarować cienko masłem. Ja sobie kawałek masła
nabiłam na widelec i pocierałam nim patelnię. Ciasto naleśnikowe wlać na
rozgrzany tłuszcz i równo rozprowadzić. Smażyć około 2 minut z jednej
strony. Przed wlaniem każdej kolejnej porcji ciasta smarować patelnię
masłem.
FARSZ
Składniki:
8 kiełbasek drobiowych
50dag kapusty kiszonej
1 czerwona papryka
1 cebula
3 łyżki pikantnego ketchupu
1 łyżeczka papryki słodkiej
sól i pieprz
Przygotowanie:
Kapustę myjemy a następnie gotujemy do miękkości (w zależności o twardości kapusty od 30 min do 1h). Odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie możemy smażyć naleśniki.
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulkę, do cebuli dodajemy pokrojoną w słupki paprykę. Przesmażamy. Kapustę szatkujemy i również wrzucamy na patelnię. Dodajemy ketchup, paprykę sól i pieprz. Dusimy około 10 minut, żeby smaki się połączyły.
Kiełbaski drobiowe podgrzewamy w gorącej wodzie.
Na każdy naleśnik nakładamy kopiastą łyżkę kapusty i na brzeg kiełbaskę. Zwijamy.
Smacznego!
1 komentarze:
Świetny pomysł!
Prześlij komentarz