Pizza piekło - niebo


Dzisiaj przepis na dwusmakową pizzę - na ostro i łagodnie, na czerwonym i białym sosie, dla męża i dla mnie
.
CIASTO

Składniki:
2 szklanki mąki 
opakowanie drożdży suchych
łyżeczka cukru 
pół łyżeczki soli 
2 łyżki oliwy 
200 ml mleka

Przygotowanie:
Z 50 ml ciepłego mleka, drożdży, cukru i 1 łyżeczki mąki przygotować rozczyn. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę, sól, mleko, oliwę i rozczyn połączyć ze sobą w misce i wyrobić na elastyczne ciasto. Jest ono dość klejące, więc można podczas wyrabiania podsypywać je - od czasu do czasu - odrobiną mąki. Z ciasta uformować kulę, posmarować ją oliwą i odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło. Najlepiej przykryć ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, trwa to około godziny. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, chwile powyrabiać i podzielić na dwie części. Uformować wałkiem 2 placki i położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze a najlepiej na dwóch.



NIEBO
Składniki:
200 ml śmietany 18%
mała cebula
2 ząbki czosnku
puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
15 zielonych oliwek
starty żółty ser
oliwa
sól i pieprz

Przygotowanie:
Pokrojoną drobno cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, zalać śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Dusić całość około 5 minut. Takim przygotowanym, wystudzonym sosem posmarować jeden z placków na pizze, dodać pokruszonego w palcach tuńczyka, oliwki i ser. Niebo w gębie!

PIEKŁO
Składniki:
puszka pomidorów ( mogą być i całe i w kawałkach )
pół cebuli
2 ząbki czosnku
kilka plasterków szynki
papryczka chili
papryka konserwowa
4 duże pieczarki
starty żółty ser
szczypta suszonej bazylii, oregano i tymianku
oliwa
sól i pieprz

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, dodać lekko odciśnięte pomidory i dusić do momentu aż większość płynu wyparuje. Na końcu doprawić sos solą, pieprzem i ziołami suszonymi. Wystudzonym sosem posmarować pizzę, na sosie poukładać szynkę, pokrojone w plastry pieczarki, paprykę konserwową i drobniutko posiekaną papryczką chili ( można pół - według uznania ), posypać serem.

Obie pizze należy piec w temperaturze 220 stopni, około 20 minut.



SMACZNEGO !

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dorota Rosner. Obsługiwane przez usługę Blogger.