Guacamole z pomidorem

Guacamole to dip na bazie awokado. Kto nie lubi tego specyficznego, tłustawego, orzechowego owocu, ten zapewne nie polubi również takiego sosu. Ja awokado lubię i czasem jem je nawet jedynie lekko oprószone solą. Niestety trafić na naprawdę dobre awokado w naszych supermarketach jest bardzo trudno. Albo są zbyt twarde czyli za wcześnie zerwane i nawet kiedy dojrzeją, nie smakują dobrze, albo mają brązowe plamy na skórce, które niestety psują również miąższ, albo są łykowate. Jednak jeśli trafić na miękkie, zieleniutkie, pachnące i wręcz kremowe awokado można zachwycać się jego smakiem.



Składniki:
1 awokado
1 pomidor
kilka listków pietruszki
szczypiorek
sól i pieprz
łyżeczka soku z cytryny
oliwa z oliwek (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Wszystkie składniki drobno posiekać lub zmielić w malakserze. Można dodać odrobinę oliwy z oliwek. Przełożyć do miseczki. Aby sos nie ściemniał do miseczki włożyć pestkę z awokado.


Pycha !

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dorota Rosner. Obsługiwane przez usługę Blogger.