Prosta zupa cebulowa



Zupa cebulowa to zdecydowanie francuski wynalazek. Klasyczna gotowana jest na białym winie, z dodatkiem koniaczku, tymianku, zagęszczana mąką. Ja wybrałam wersję light, bez mąki i alkoholi. Nie wiem jak smakuje oryginał, ale moja zupa jest słodkawa, rozgrzewająca, łagodna w smaku i bardzo dobra.



Składniki:
5 cebul
1,5 litra bulionu drobiowego
50 gram sera żółtego
4 kromki czerstwego chleba
łyżka oleju
2 łyżki masła
łyżka cukru
liść laurowy
sól i pieprz

Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Masło rozgrzać w garnku o grubym dnie i udusić na nim cebulę. Należy uważać aby cebula się nie zbrązowiła i nie przypaliła - ma się dusić około pół godziny na małym ogniu. Kiedy będzie już miękka dodajemy cukier i dajemy jej jeszcze chwilę na połączenie się z cukrem. Zalewamy cebulę bulionem, wrzucamy liść laurowy i gotujemy około 40 minut. W tym czasie przygotowujemy grzanki - kroimy chleb w małą kosteczkę i na odrobinie oleju smażymy go na patelni. Na koniec doprawiamy wszystko solą i dosyć dużą ilością pieprzu. Zupę blendujemy kilka sekund, aby połowa cebuli była przetarta, dzięki temu całość będzie gęsta. Na grubej tarce ścieramy ser żółty, bezpośrednio do miseczek z zupą. Dodajemy grzanki i podajemy.

 

Polecam zmarzniętym i przeziębionym.

Zimowe szaleństwa

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dorota Rosner. Obsługiwane przez usługę Blogger.