Tarta z zielonych warzyw na cieście francuskim

Podzielę się dziś świetnym przepisem na pyszną tartę z moich ulubionych warzyw: groszku, fasolki, cukinii i brokułów. Chlorofilowe szaleństwo plus chrupiące ciasto i beszamel. Na samą myśl cieknie mi ślinka, choć przyznam, że jestem świeżo po sporej porcji tego specjału :)


Składniki:
ciasto francuskie
mały brokuł
pół szklanki fasolki szparagowej ( u mnie mrożona )
pół szklanki groszku koniecznie mrożonego
mała cukinia
łyżka masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
10 dag sera żółtego
gałka muszkatołowa
sól i pieprz



Przygotowanie:
Naczynie do tarty wyłożyć ciastem francuskim, nadmiar na bokach odkroić a całość ponakłuwać widelcem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i wstawić do niego ciasto na około 15 minut - musi się zrumienić. Podczas pieczenia zblanszować fasolkę, groszek i brokuł czyli wrzucić warzywa do osolonego wrzątku i od momentu ponownego zagotowania wody gotować je na małym ogniu przez około 10 minut. Odcedzić i odstawić do schłodzenia. Ciasto wyjąć z piekarnika i jeśli "napuchło" delikatnie spłaszczyć je np. czystą ściereczką. Ze skrawków ciasta, które pozostały po obkrojeniu rantów naczynia do tarty, wyciąć nożykiem dekoracje np. listeczki.

Sos:
Ser żółty zetrzeć na tarce. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać. Zalać mlekiem i czekać do zagotowania bardzo często mieszając, żeby pozbyć się wszystkich grudek. Ser dodać do sosu i mieszać aż się rozpuści. Przyprawić pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną soli.
Cukinię pokroić w kostkę. Na ciasto wyłożyć mieszankę warzyw i zalać je sosem beszamelowym. Wierzch tarty udekorować ciastem francuskim. Ponownie wstawić ciasto do piekarnika na kolejne 15 minut. Można wydłużyć czas pieczenia, jeśli ciasto nie będzie odpowiednio zrumienione.





PYCHA !!!


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dorota Rosner. Obsługiwane przez usługę Blogger.