Camembert pieczony z czosnkiem

Na szybki obiad lub sycące śniadanie sprawdzi się na pewno upieczony z czosnkiem, półpłynny, gorący ser podany z ulubionym gatunkiem chleba lub bagietką. Taka francusko-wiejska wariacja komponuje się z czerwonym, wytrawnym winem. Ja podałam dzisiaj ser z sałatą polaną winegretem a do tego jeszcze szynka parmeńska. Po takim posiłku zgodnie stwierdziliśmy z mężem, że proste jedzenie jest jednak najsmaczniejsze.


Składniki:
ser camembert (duży krążek lub 2 standardowe na 2 osoby - polecam French Camembert lub La Duchesse Camembert z Netto)
4 ząbki czosnku
 

Przygotowanie:

Ser odwinąć z papierka i przełożyć do drewnianego koszyczka, w którym go kupiliśmy lub do uformowanego koszyczka z folii aluminiowej. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Czosnek obrać i ząbki pokroić wzdłuż na "zapałki". Ponakłuwać ser czosnkiem i wstawić do pieca na 15 minut. Gorącym serem smarować chleb.






Delektujcie się!


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Śp. Dorota Rosner. Obsługiwane przez usługę Blogger.