Carbonara

Jak mam ochotę na makaron, a mam ją dość często, to wybieram wtedy takie danie, które smak i fakturę makaronu podkreśla, a nie zabija go masą dodatków. Lubię, żeby był delikatnie obklejony sosem a nie zalany gęstą breją. Carbonara taka jest - nie nachalna w smaku, delikatna, śmietankowa, kleista i idealnie przywierająca do makaronu.


Składniki (na 2 osoby):
2/3 paczki makaronu spaghetti
30 dag boczku wędzonego
małą cebula
3 ząbki czosnku
łyżka oleju
małe opakowanie śmietanki 30%
2 żółtka
sól, pieprz, tymianek
Przygotowanie:
Wstawić wodę na makaron, oczywiście osoloną. Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać pokrojony w kostkę boczek i czekać aż się zrumieni i lekko wytopi. Na koniec dodać roztarty czosnek. Całość zalać połową śmietanki, obficie popieprzyć i dodać tymianek. Dusić około 5 minut. W tym czasie ugotować makaron koniecznie al dente wg wskazówek na opakowaniu. Makaron odcedzić i przełożyć na patelnię z sosem. Resztę śmietanki rozbełtać z żółtkami i przelać na makaron, dokładnie wymieszać. Gotowe.
 Pyszny obiad!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dorota Rosner. Obsługiwane przez usługę Blogger.