Wafle mleczno-kakaowe

Przepis na te wafelki pochodzi z bloga "Kuchnia domowa Ani". Z chęcią go wypróbowałam bo jest bardzo prosty i mało czasochłonny a mleko w proszku, które króluje w tym przepisie, przywołało wspomnienia z dzieciństwa :) Wafle są rzeczywiście mleczne, dość słodkie, chodź i tak zmniejszyłam ilość cukru z 1,5 szklanki na 1 szklankę. Dodałam też kakao do dwóch warstw, aby troszkę wzbogacić smaki. Pyszności!

Składniki:
margaryna KASIA
szklanka cukru
1/3 szklanki mleka
1,5 szklanki mleka w proszku
2 łyżki kakao
5 sztuk wafli
Przygotowanie:
Rozpuścić w garnuszku margarynę z mlekiem i cukrem. Masa musi być jednolita. Odstawić do ostygnięcia. Mikser ustawić na najniższe obroty i zmiksować masę z mlekiem w proszku. Dwa wafle posmarować mlecznym kremem a do pozostałego wmiksować kakao. Posmarować kolejne dwa wafle i ułożyć na przemian : kakaowy, mleczny, mleczny, kakaowy i ostatni suchy. Włożyć do lodówki na 2 godziny.
Życzę smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dorota Rosner. Obsługiwane przez usługę Blogger.