Sernik na zimno z białą czekoladą

Ten serniczek wykonałam z przepisu Dorotuś (mojewypieki.pl). Okazało się że właściwie to nie sernik a taka puszysta, przyjemnie tłuściutka i słodka pianka. Bez owoców mdła, ale z owocami bardo dobra. Ostrzegam, że czekolada Milka nie jest dobrym wyborem jako składnik tego deseru. Poszukajcie lepszej.
Dodałam do deseru sałatkę  kiwi i brzoskwiń z puszki, skropionych sokiem  cytryny i wymieszanych z 1 łyżeczką cukru pudru.


Składniki:
500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
300 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
150 ml śmietany kremówki (36%)
1 łyżka żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości wrzącej wody
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (metalową miskę postawić na garnku z gotującą się wodą) i ostudzoną zmiksować z twarogiem, powoli wlewając rozpuszczoną w 6 łyżkach wrzącej wody żelatyną - również ostudzoną. W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę, delikatnie wmieszać do masy serowej.
Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę i wstawić do lodówki na całą noc. Podawać koniecznie z owocami !
 Życzę smacznego :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dorota Rosner. Obsługiwane przez usługę Blogger.