Schab wyszedł niesamowicie smacznie, kolorowo i aromatycznie. Był miękki i soczysty. Poza tym jego przygotowanie zajęło mi chyba 15 minut.
4 kotlety schabowe
ciasto francuskie xxl
pół papryki
pół czerwonej cebuli
ząbek czosnku
łyżeczka koncentratu pomidorowego
3 łyżki soku pomidorowego lub przecieru
4 łyżki majonezu
słodka papryka w proszku
pieprz
bazylia i oregano
sól
Przygotowanie:
Schab rozbić delikatnie, natrzeć sola, pieprzem, papryką w proszku i ziołami. Paprykę i cebulę pokroić w bardzo drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa wymieszać w miseczce, dodać do nich koncentrat i sok pomidorowy, posolić, popieprzyć i wymieszać.
Ciasto francuskie pokroić na 4 prostokąty. Na środku każdego kawałka rozsmarować sos, położyć kotlet, zawinąć wszystkie brzegi, aby tworzyły taką łódeczkę. Schab posmarować z wierzchu łyżką majonezu. W ten sposób przygotować wszystkie kotlety.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec w nim schab, na papierze do pieczenia, około 25 minut (trzeba pilnować, aby ciasto się nie przypaliło). Po upieczeniu zaraz przełożyć kotlety na talerz, żeby nie namokły sosem, który powstanie na blasze.
Smacznego :)
1 komentarze:
Fajny pomysł :) W sam raz dla mojej rodziny!
dariawkuchni.blogspot.com
Prześlij komentarz