Prosty placek z owocami na oleju

Któregoś popołudnia miałam ogromną ochotę na ciasto, pachnące, domowe. Nie miałam masła ani margaryny, więc szukałam przepisu z olejem. Znalazłam taki na blogu "U Nutinki". Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie dorzuciła do placka czegoś od siebie - tym razem były to nektaryny, cynamon i kakao. Ciasto jest wilgotne, ładnie rośnie i nie wymaga skomplikowanych przygotowań. Nawet po kilku dniach dobrze smakuje i nie kruszy się.
Myślę, że takie ciasto można przygotować z każdego rodzaju owoców - śliwki, wiśnie, truskawki - wszystko będzie do niego pasowało. Polecam.

Składniki:
5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki oleju szczypta soli półtorej szklanki mąki cukier waniliowy półtorej łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
pół łyżeczki aromatu waniliowego
pół łyżeczki cynamonu
2 płaskie łyżki kakao
cukier puder do posypania
2 jabłka i 2 nektaryny


Przygotowanie:
Jajka zmiksować z cukrem i szczyptą soli, dodać olej cały czas miksując. Dołożyć mąkę wymieszaną z proszkiem i aromat. Połowę ciasta przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, do drugiej połowy dodać kakao i dobrze wymieszać. Przelać na blachę i delikatnie "porysować" widelcem powierzchnię, aby dwa kolory ciasta tworzyły esy-floresy (fantasmagorie ;). Owoce posypać cynamonem i rozrzucić po całej powierzchni placka.
Piec ok. 40 minut w 180 stopniach, sprawdzić patyczkiem. Po ostudzeniu posypać cukrem - pudrem.


Życzę smacznego :)

7 komentarze:

*D pisze...

Wygląda pięknie. Pewnie nieźle idzie w biodra :(
dariawkuchni.blogspot.com

Dorota Rosner pisze...

ani trochę ;)

Harmonia smaku pisze...

Cześć Wytypowałem Twój blog do nagrody Liebster Blog Award. Więcej informacji znajdziesz na moim blogu o adresie: http://harmoniasmaku9.blogspot.com/
Pozdrawiam :)

Karmel-itka. pisze...

kuszący!

Anonimowy pisze...

To jest mój ulubiony przepis, tylko mój bardziej "do zapamiętania".
5 jajek
10 łyżek cukru
10 łyżek oleju
10 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier wanilinowy
OWOCE
Jajka ubijam z cukrem, dodaję olej, i mąkę z proszkiem do pieczenia.
Foremkę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą ( ja zastępuję bułkę wiórkami kokosowymi).
Na to układam owoce, takie jakie mam.Mogą być sezonowe, z puszki albo ze słoików.
Zalewam ciastem...i 50 minut na 180 stopni ...pycha i ZAWSZE się udaje :)

Dorota Rosner pisze...

Bardzo zmyślny przepis! :D o na 100% pycha, bo proste rzeczy są najlepsze!

Ksenia Dąbrowska pisze...

Wypróbowałam - ciasto super :-)

Prześlij komentarz

Śp. Dorota Rosner. Obsługiwane przez usługę Blogger.