Ogórki małosolne

Rok w rok kiszę wielki słój ogórków, żeby się najeść do woli małosolnych. Lubię zapach chrzanu, czosnku i kopru, który towarzyszy przygotowywaniu tych klasycznych, ale zawsze pysznych ogórków. Przepis mam od mamy. Najprostszy na świecie i najznakomitszy. Z dużą ilością i chrzanu i czosnku, żeby były pikantne i pełne smaku.
Nie wyobrażam sobie lata bez małosolnych i nie wyobrażam sobie sałatek bez małosolnych i nie wyobrażam sobie prawdziwej, domowej kuchni bez małosolnych. Jednym słowem - tam gdzie nie ma małosolnych, tam nie ma nic :)


Składniki:
2 kg ogórków gruntowych, najlepiej małych
15 cm kawałek korzenia chrzanu
10 ząbków czosnku
3 gałązki kopru 
4 łyżki soli

Przygotowanie:
Ogórki umyć dokładnie i nakłuć każdy widelcem. Zagotować 2 litry wody z 4 łyżkami soli. Ogórki układać w słoju na przemian z koprem, chrzanem i czosnkiem. Dobrze upchać. Zalać wszystko wrzącą wodą z solą i odstawić na 48 godzin lub dłużej. Im dłużej ogórki będą stały, tym będą mocniej ukiszone. 
Słój z ogórkami trzymamy w ciemnym miejscu, przykryty. 

 SMACZNEGO!

1 komentarze:

toskaniau pisze...

Pieknie wygladaja te schrzanione ogoreczki.. :)

Prześlij komentarz

Dorota Rosner. Obsługiwane przez usługę Blogger.