Strączkowa jarzynowa

Tyle pyszności w lecie, że nie wiadomo co wybrać z wachlarza warzyw i owoców. Chciałoby się zabrać cały stragan warzywny do domu. Ja tak robię aktualnie, z czego Panie w warzywniaku są bardzo rade. Ostatnio "przytargałam" do domu włoszczyznę, fasolkę szparagową, kalafiora, żeby zrobić jarzynową. Dodałam co nieco z zapasów czyli groszek mrożony i fasolę białą z puszki i wyszła mi strączkowa zupa :) Ugotowałam ją na kurczaku, którego zjadłam na niedzielny obiad z młodymi ziemniakami i kalafiorem. Nic się nie zmarnowało, wszystko wykorzystane do cna!


Składniki:
1 nieduża kura
20 dag fasolki szparagowej
pół kalafiora
20 dag groszku mrożonego lub świeżego
puszka fasolki drobnej, białej
3 marchewki
kilka ziemniaków
mały seler
mały por
mała pietruszka
liść laurowy
koperek
jogurt grecki lub śmietana
sól, pieprz, vegeta

Przygotowanie:
Kurę oczyścić i w całości włożyć do garnka razem z obraną marchewką, pietruszką i selerem, a także z porem. Zalać wodą, tak aby cały kurczak był pod jej poziomem. Dodać liść laurowy. Gotować na małym ogniu aż kurczak zrobi się miękki (około 1 h). W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę, fasolkę szparagową oczyścić i pokroić na 3 cm słupki, kalafiora podzielić na małe różyczki. Wyjąć z wywaru kurczaka i jarzyny. Jarzyny pokroić w kostkę i spowrotem dodać do wywaru razem z kalafiorem, ziemniakami, fasolką szparagową i groszkiem z puszki. Gotować kolejne 20 minut. Doprawić solą, pieprzem i vegetą. Fasolkę z puszki odsączyć z zalewy, dodać do zupy i jeszcze pogotować kilka minut. Zupę podawać z łyżką śmietany lub jogurtu, posypaną koperkiem.

SMACZNEGO ! 

 Warzywa Strączkowe - edycja letnia  Fasola w letniej odsłonie 






0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dorota Rosner. Obsługiwane przez usługę Blogger.