Rybę przyrządziłam w garnku emaliowanym, i gdy już pływała w sosach, wstawiłam do piekarnika. Wspominam o tym, bo miałam duże wątpliwości czy zwykły emaliowany garnek można wstawić do pieca. Otóż można, trzeba tylko wybrać taki, który nie ma uchwytów np. powlekanych plastikiem.
Składniki:
4 filety z morszczuka
puszka krojonych pomidorów
2 ząbki czosnku
15 czarnych oliwek
15 kaparów
szczypiorek
kilka plastrów sera żółtego
przyprawa do ryby
łyżeczka cukru
sól i pieprz
odrobina oleju
Ponadto na beszamel:
1 szklanka mleka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sól, pieprz
świeżo starta gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy beszamel.
Masło rozpuścić w garnku, zasypać mąką i chwilę smażyć, energicznie mieszając. Powoli dolewać mleko i ciągle mieszając (najlepiej rózgą) doprowadzić do zagotowania sosu. Doprawić i odstawić.
Czosnek poszatkować i zaszklić na oleju, w garnku w którym będziemy zapiekać rybę. Do czosnku wlać pomidory, dodać cukier, sól i pieprz. Zostawić na ogniu na 10 minut, żeby płyn się zredukował a następnie wyłączyć gaz.
Rybę oczyścić, pokroić każdy filet na 3 części. Natrzeć przyprawą do ryb. Poukładać na sosie pomidorowym, posypać oliwkami i kaparami. Zalać beszamelem. Na wierzch położyć plasterki sera żółtego.
Rybę zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Potrawę wykończyć posiekanym szczypiorkiem.
SMACZNEGO :)
3 komentarze:
Pysznie! Kocham takie rybki :D
Fajny przepis-zapisuję:)
Cieszę się, że się Wam podoba ;)
Prześlij komentarz