Bakłażany zapiekane z mozzarellą

Powiew lata i włoskiej kuchni. Lekka potrawa pasująca do różnego rodzaju mięs. Podobno bakłażan wspomaga ich trawienie. Oprócz tego ma dużo błonnika i wiele składników odżywczych takich jak potas, fosfor czy żelazo, wit. z grupy B a także wit. A i C. Jednak w 90 % oberżyna to woda.
Zwany też gruszką miłosną bakłażan jest uważany za afrodyzjak :)

Składniki:
2 bakłażany
2 kulki mozzarelli
10 pomidorków koktajlowych
2 łyżki fety
3 łyżki oleju
sól i pieprz
Przygotowanie:
Bakłażany umyć, pokroić w półcentymetrowe plastry, posolić i wymieszać z dwoma łyżkami oleju. Usmażyć na suchej teflonowej patelni, każdy plaster z obu stron. Mozzarellę pokroić na plasterki i ułożyć w żaroodpornym naczyniu na przemian z bakłażanem. Na wierzch zapiekanki pokruszyć ser feta i poukładać przekrojone na pół pomidorki. Obficie posypać pieprzem i odrobiną soli, skropić resztą oleju. Zapiekać pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.



Życzę smacznego !
Dania Postne

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dorota Rosner. Obsługiwane przez usługę Blogger.