Risotto z pieczarkami

Ryż w risotto to sprawa priorytetowa. Nauczyłam się już, że ryż ryżowi nie równy. Kupuję inny do sushi, inny do gołąbków, no i inny do risotto. To nie jest tak, że różnica między gatunkami ryżu jest minimalnie wyczuwalna w smaku potrawy i bez znaczenia pozostaje wybór ryżu. Błagam, nie łapmy byle jakiego opakowania z tym ziarnem ze sklepowej półki. Zastanówmy się do czego ryżu użyjemy. Wiem, że przetrzymywanie w kuchennych szafkach kilku opakowań jest kłopotliwe, ale warto, na prawdę warto! Jeśli mamy zamiar przygotować risotto, które powinno mieć lekko kleistą, kremową fakturę i delikatnie mączny posmak to wybierzmy specjalnie do tego produkowany gatunek ryżu - arborio. Nie trudno go rozpoznać bo jest dobrze oznaczony. Taki ryż jest bielutki, drobny, ma okrągłe prawie ziarenka i fantastycznie pochłania płyn czyli bulion i przechodzi jego smakiem. Tylko z tego gatunku powstanie pyszne, aromatyczne, maślane risotto. Można je podać jako przystawkę, przekąskę, zamiast zupy i  jako dodatek do mięsa w głównym daniu. Dzisiaj proponuje wersję z pieczarkami - moją ulubioną.






Składniki:
szklanka ryżu arborio
30 dag pieczarek
cebula
4 łyżki masła
litr bulionu z kury

Przygotowanie:
Pieczarki obrać i pokroić w półplasterki. Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kosteczkę i zeszklić na maśle. Do cebuli dorzucić pieczarki i smażyć na dość dużym ogniu aż się zrumienią. Dodać łyżkę masła. Kiedy masło się rozpuści, do warzyw wsypać ryż i mieszać, aż ryż straci biały kolor i stanie się bezbarwny. Zalać całość 1/3 bulionu i zagotować. Kiedy ryż wpije płyn dodać kolejną 1/3 bulionu, znów zagotować i odparować. Sprawdzić twardość ryżu - jeśli jest jeszcze twardawy dodać kolejną 1/3 płynu i znów poczekać aż potrawa wchłonie bulion. Na koniec dodać 2 łyżki masła, poczekać aż się rozpuści, doprawić solą i pieprzem.





 Smacznego !
Dania Postne

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dorota Rosner. Obsługiwane przez usługę Blogger.