Napar z polnej mięty

Pola całe polnej mięty, zapach unosi się wszędzie. Żal przejść obok i nie dotknąć, nie spróbować. Bieszczadzkie lasy są jej pełne. Rośnie pod bukami, grabami, wszędzie!
Nazbierałam dzisiaj bukiet tego cudownego zielska i zachwycam się do teraz. Napar z tej rośliny jest cudownie orzeźwiający i nawet w upale kubek gorącej herbatki doskonale koi pragnienie. Mięta polna ma przy tym wiele właściwości leczniczych, jest dobra na bóle żołądka, działa bakteriobójczo.

Składniki:
15 listków polnej mięty
200 ml wrzątku

Przygotowanie:
Umyte liście mięty zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na 10 minut.



Upalnego lata i miętowego orzeźwiania wszystkim życzę!


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dorota Rosner. Obsługiwane przez usługę Blogger.