Grillowania czas - szaszłyki

Razem z piękna pogodą nadeszły upragnione, wyczekiwane i jedyne takie w roku WAKACJE! Czcimy i celebrujemy ten czas na wszystkie możliwe sposoby, zajadając się smakołykami ze wsi bieszczadzkiej i gotując na świeżym powietrzu. Dziś były szaszłyki na grillu. Nieskomplikowane, pyszne jedzenie. Przyprawiłam je przyprawą do szaszłyków Kotanyi, którą szczerze polecam.


Składniki (na 8 szaszłyków):
1 podwójna pierś z kurczaka
20 dag boczku wędzonego w kawałku
1,5 papryki czerwonej
1,5 cebuli
8 pieczarek
przyprawa kotanyi do szaszłyków

Przygotowanie:
Piersi z kury oczyścić i pokroić w kostkę o boku 3 cm. Posypać 2 łyżeczkami przyprawy i odstawić na pół godziny do lodówki.
W tym czasie pokroić boczek w gruba kostkę, podobnie paprykę. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Pieczarki również obrać ze skórki i przeciąć na pół.
patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie przez 15 minut i nabijać na nie składniki naprzemiennie. Grill rozgrzać i układać na nim szaszłyki.Wiadomo, że nie mogą się piec na ogniu a jedynie na rozżarzonym węglu drzewnym.  Piec ze wszystkich stron w sumie około 30 minut.





Smakowitych wakacji!

3 komentarze:

Malwinka pisze...

Pyszne szaszłyki :)

naleśniki pisze...

Ślinka cieknie na sam widok! Mniam! Pycha :)

Ola Laj pisze...

oo tak, szaszłyki to jest to :) polecam je i inne dania z grilla http://www.zgrilla.pl/category/szaszlyki-na-grilla/

Prześlij komentarz

Śp. Dorota Rosner. Obsługiwane przez usługę Blogger.