Puszyste, aromatyczne i proste w wykonaniu ciasto ze śliwkami

Jak zwykle prezentuję ciasto, które nie wymaga wiele pracy i wielkich umiejętności :) Mimo to jest pyszne, bo lekkie jak biszkopt i aromatyczne. Kwaskowe śliwki podkreślają jego słodycz i nadają mu letni charakter. Wspaniale smakuje z wiśnióweczką lub gorącą, czarną herbatą. Doskonałe na niedzielę. 

Składniki:
20 dag margaryny lub masła
2,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
6 łyżek mleka
6 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 śliwek węgierek
szczypta soli
po pół łyżeczki cynamonu i kardamonu
masło do wysmarowania formy
bułka tarta 

Przygotowanie:
W rondelku roztopić masło, dodać cukier i mleko, na małym gazie mieszać masę aż do rozpuszczenia cukru. Ostudzić. Oddzielić żółtka od białek. Masę cukrową przelać do dużej miski i dodać do niej żółtka, wymieszać miotełką. Powoli wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. W osobnej misce ubić mikserem białka jaj ze szczyptą soli. Białka stopniowo dodawać do ciasta i delikatnie mieszać.
Śliwki przekroić na pół, usunąć pestki. Obtoczyć w cynamonie i kardamonie.
Tortownicę z kominem* wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciasto wlać do formy i powtykać do niego śliwki. Ciasto jest bardzo puszyste, więc raczej opadną na dno.
Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z termoobiegiem. Sprawdzić patyczkiem czy jest suche w środku.

SMACZNEGO !

*Zamiast tortownicy z kominem użyłam normalnej ale do środka wstawiłam żaroodporną miseczkę., dnem do góry. Ważne żeby miseczka była troszkę wyższa od tortownicy.


1 komentarze:

Strefa Smaku pisze...

Dziękuję za udział w akcji i zachęcam do dalszego pieczenia. Ciasto wygląda ciekawie. Niby proste ciasto ucierane, a prezentuje się, jak najlepsza babka.

Pozdrawiam, Strefa smaku.

Prześlij komentarz

Śp. Dorota Rosner. Obsługiwane przez usługę Blogger.