Składniki:
8 dużych kolorowych papryk
2 cebule - u mnie były też 2 szalotki
3 ząbki czosnku
puszka krojonych pomidorów
garść zielonych oliwek
4 łyżki oleju lub oliwy
łyżeczka bazylii
łyżeczka oregano
łyżeczka cukru
sól i pieprz
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w półksiężyce i podsmażyć na oleju, w dużym rondlu. Gdy się zeszkli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek a następnie pokrojoną w paseczki paprykę. Smażyć 5 minut. Z pomidorów odlać zalewę i dorzucić je do rondla. Przyprawić. Dusić pół godziny pod przykryciem. Przy końcu duszenia dodać przecięte na pół oliwki.
Przygotować 3 półlitrowe słoiki - muszą być dobrze umyte i wyparzone.
Przełożyć peperonatę do słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować 20 minut. Powinny stygnąć odwrócone do góry nogami.
Smacznego w lecie i zimie!
2 komentarze:
Pomysł zasłoikowanej peperonaty bardzo przypadł mi do gustu :)
Ja jeszcze w ogóle nie robiłam peperonaty, ale myślę, że zasmakuje mi na tyle, aby zrobić trochę słoiczków na zimę ;)
Prześlij komentarz