Dzisiaj moja kuchnia serwuje
zupę krem z ziemniaków. Prosta, tania, pyszna i rozgrzewająca. Idealnie
nadaje się lekki jesienno - zimowy obiad.
Jej przygotowanie zabiera około 40 minut. Kto lubi kremowe zupy na pewno nie będzie zawiedziony.
Składniki:
1,5 litra wywaru z kury ( ja użyłam 1,5 kostki rosołowej )
6 średnich ziemniaków
20 dag pieczarek
ząbek czosnku
cebulka dymka razem ze szczypiorkiem
200 ml śmietany - może być 18 % a może być też 30 %
łyżka masła
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do gotującego się rosołu. Cebulkę ( bez szczypiorku ) oraz czosnek obrać, i w całości albo przekrojone na pół, dodać do zupy.
Pieczarki pokroić w plastry, smażyć na rozgrzanym maśle, aż się zrumienią. Nie solić, aby nie puściły soku, można je przyprawić pieprzem.
Kiedy ziemniaki będą już miękkie, zupę odstawić, dolać do niej śmietanę i całość zmiksować na krem. Posolić i popieprzyć do smaku.
Zupę rozlać do miseczek, udekorować pieczarkami oraz posiekanym szczypiorkiem.
Zaraz zjem drugą miskę. Podana ilość składników wystarcza na trzy porcje.
Jej przygotowanie zabiera około 40 minut. Kto lubi kremowe zupy na pewno nie będzie zawiedziony.
Składniki:
1,5 litra wywaru z kury ( ja użyłam 1,5 kostki rosołowej )
6 średnich ziemniaków
20 dag pieczarek
ząbek czosnku
cebulka dymka razem ze szczypiorkiem
200 ml śmietany - może być 18 % a może być też 30 %
łyżka masła
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do gotującego się rosołu. Cebulkę ( bez szczypiorku ) oraz czosnek obrać, i w całości albo przekrojone na pół, dodać do zupy.
Pieczarki pokroić w plastry, smażyć na rozgrzanym maśle, aż się zrumienią. Nie solić, aby nie puściły soku, można je przyprawić pieprzem.
Kiedy ziemniaki będą już miękkie, zupę odstawić, dolać do niej śmietanę i całość zmiksować na krem. Posolić i popieprzyć do smaku.
Zupę rozlać do miseczek, udekorować pieczarkami oraz posiekanym szczypiorkiem.
Zaraz zjem drugą miskę. Podana ilość składników wystarcza na trzy porcje.
0 komentarze:
Prześlij komentarz