Cykoria to trudne warzywo. Ma dużo goryczki, która wielu zniechęca, ale jest chrupka i łatwo się przechowuje. Ja zwykłe dodaję ją do sałatek, ale tym razem postanowiłam potraktować cykorię na ciepło.
Składniki:
4 cykorie
1 jajo
2 łyżki mąki
2 łyżki oleju
3 łyżki śmietany 18 %
starty parmezan lub tak jak ja - ser parmezanopodobny
sól i pieprz
Przygotowanie:
Z cykorii usunąć wierzchnie liście, opłukać, osuszyć. Przeciąć wzdłuż na pół i bardzo dokładnie wyciąć głąb ze środka - w nim jest najwięcej goryczy. Posypać cykorię solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Jajko rozmącić widelcem. Panierować cykorię od wewnętrznej strony w jajku i mące a następnie smażyć na oleju aż będzie złota. Przełożyć ją ostrożnie do naczynia żaroodpornego, polać śmietaną i obficie posypać parmezanem. Zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
SMACZNEGO :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śp. Dorota Rosner. Obsługiwane przez usługę Blogger.
Kategorie
- bento (1)
- ciasta (3)
- ciastka (2)
- desery (11)
- dodatki do dań (17)
- drób (8)
- grill (2)
- makarony (9)
- mięsa (11)
- muffiny (4)
- napoje (6)
- obiady (41)
- pasty (5)
- pieczywo (5)
- pizza (4)
- placki (3)
- przekąski (11)
- przetwory (4)
- recenzje (3)
- ryby (6)
- ryż (6)
- sałatki (9)
- sosy (3)
- surówki (1)
- śniadania (16)
- vege (32)
- wędliny (6)
- wypieki (25)
- zapiekanki (10)
- zapiski (12)
- zupy (14)
Popularne posty
-
Pierwszy raz robiłam samodzielnie budyń i muszę przyznać, że jest bardzo łatwy w wykonaniu, nie zawiera sztucznych dodatków, jest smac...
-
Nie masz pomysłu na danie imprezowe? Oto jest. Bardzo smaczna, lekko pikantna i treściwa sałatka. Radzę przygotować w baaardzo dużej misi...
-
Każdy lubi pizzę, wiadomo. Nie każdy ma czas na jej przygotowanie od A do Z. Można zamówić, ale to koszt około 30zł. Półprodukt w...
-
Kolejna propozycja na podanie ziemniaków, tym razem z nadzieniem tuńczykowym. To danie wymaga trochę czasu, ale warto go poświęcić dla sma...
-
Taka pyszna zupa śródziemnomorska mi wyszła w ubiegły piątek. Polecam ją na rozgrzewkę jesienią, bo ma b...
2 komentarze:
mas racje. Cykoria moze byc pelna goryczy..acz od pewnego czasu stala sie moim ulubionym przysmakiem. Twoj przepis jest szalenie ciekawy..musze sprobowac:) Pozdrawiam:)
Nigdy nie jadłam cykorii... A strasznie jestem ciekawa smaku! Taka zapiekanka z pewnością baardzo by mi smakowała ;)Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Prześlij komentarz